Paranın Sosyal Yaşamı

Paranın Sosyal Yaşamı

Spot: Günümüzün önde gelen para sosyologlarından biri olan Nigel Dodd, Paranın Sosyal Yaşamı kitabında modern para teorilerine yeni ve geniş kapsamlı bir bakış sunuyor.

Paranın Sosyal Yaşamı’nı bu konuda bilgi ve düşünce alanı açmak amacıyla kaleme aldığını belirten Nigel Dodd, bir yandan para literatürünü geniş bir uzman yelpazesinde, olabildiğince tarafsız ele almaya çalışırken; öte yandan da para kuramıyla genellikle ilgisi bulunmayan düşünürleri oyuna sokmaya çalışıyor. Dodd, başlıca argümanlarını ortaya koyarken kökenler, sermaye, borç, suçluluk, savurganlık, bölge, kültür ve ütopya kavramlarını inceliyor. 

Para basan ve politika belirleyen merkez bankalarının meşru eylemleri nelerdir? Hükümet dışı aktörlerin yeni para birimleri yaratma hakkının temeli nedir? Ve yeni para biçimleri devletin onayladığı para birimlerini nasıl aşabilir veya altüst edebilir? Bu tür soruları yanıtlamak için modern para teorilerine yeni ve geniş kapsamlı bir bakış sunuyor. Kitap ayrıca daha önce para teorisyeni olarak düşünülmeyen Nietzsche, Benjamin, Bataille, Deleuze ve Guattari, Baudrillard, Derrida ve Hardt ve Negri gibi düşünürlerin katkılarını da tanımlıyor. Para hakkında sadece onu anlamakla kalmayıp değiştirmeyi de amaçlayan yeni düşünme yolları sağlıyor. 

Paranın olağanüstü güçlü bir fikir olduğu önermesiyle başlayan kitapta Dodd, literatürde parayla ilgili düşüncelerin çeşitliliğinin, bize onu yeniden keşfetmemiz için hep var olan olanakları sağladığını öne sürüyor. Bu kitaptaki hedefinin, para kuramındaki bu çeşitlilik anlayışını beslemek olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda, kitap, paranın tarih boyunca nasıl şekillendiğini ve insan toplumları üzerindeki etkilerini anlamak isteyenler için önemli bir kaynak olma özelliği de taşıyor.

Etiketler: kitaptanıtım
Haziran 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR