Meşruiyet Krizi

Meşruiyet Krizi

Jürgen Habermas, Meşruiyet Krizi ile odağına aldığı toplumsal sistemlerin temelinde yer alan meşruiyet üretimine dair krizin bütüncül bir resmini ortaya koyuyor.

Jürgen Habermas’ın 1973 tarihli Legitimationsprobleme im Spätkonzeptualismus isimli kitabının Thomas McCarthy tarafından Legitimation Crisis başlığıyla yapılan İngilizce çevirisi kaynak alarak Meşruiyet Krizi adıyla Türkçeye çevrilen eseri, çağdaş Batı toplumlarının gelişiminin altında yatan derin gerilimleri, kriz eğilimlerini inceliyor ve modern devletlerin karşılaştığı meşruiyet sorunlarına dair güçlü bir analiz geliştiriyor. Habermas, Batı toplumlarının kapitalizmle ilişkili ekonomik dalgalanmaları dengelemeyi bir dereceye kadar başardığını ancak bunun diğer alanlarda ifade edilen yeni bir dizi kriz eğilimi yarattığını savunuyor. 

Kitabın birinci bölümünün program niteliği, bir toplumsal evrim kuramının, toplumsal kuramın temeli olması gerekliliğine rağmen bugün hâlâ neredeyse hiç geliştirilmemiş olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Çalışmanın ikinci bölümünde ortaya konulan muhakeme, henüz üzerinde hiçbir şekilde uzlaşılmamış olan tartışmaların yarım kalmışlığını göstermeyi amaçlıyor. Üçüncü bölümse belirsiz niteliği, çağdaş bir toplumsal oluşum kuramının maddi sorunları ile iletişimsel yeterlilik kuramı çerçevesinde açıklanabilecek temel sorunlar arasındaki yakın ilişkiyi gösteriyor.

Çağdaş, sosyal ve siyasi analizin klasiklerinden biri olarak kabul edilen Meşruiyet Krizi, sınıf çatışmasının azalması ve yerleşik siyasi kurumlara yönelik hayal kırıklığından refah devletinin krizine kadar güncel tartışmaların merkezinde yer alan bir dizi konuya ışık tutuyor. 

Etiketler: tanıtımyazısı
Temmuz 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR