İslam Felsefesinde Aristotales ve Platinos

İslam Felsefesinde Aristotales ve Platinos

 

Michel Fattal İslam Felsefesinde Aristotales ve Platinos’da Aristoteles’in düşünme biçiminin ve mantığının Orta Çağ’daki görünüşünü ele alan dikkatli bir inceleme sunuyor.

İslam Felsefesinde Aristoteles ve Plotinos çoğu bölümü daha önce İtalyancaya ve Lehçeye çevrilen şimdi de Prof. Dr. Zeki Özcan’ın gayretleriyle Türkçede yayınlanmak üzere hazırlandı. İlk kez 1988’de yayımlanan bu kitapta Aristoteles’in düşünme biçiminin ve mantığının Orta Çağ’daki görünüşünü ele alınıyor. Aynı şekilde Plotinos’un logos’unun (akıl) ve kozmolojisinin Müslüman mütercimler ve yorumcular tarafından nasıl anlaşıldığını ortaya koyuluyor. 

Prof. Dr. Zeki Özcan’ın çevirisini yaptığı bu çalışmayla noetik ve kozmoloji, logos ve mantık gibi önemli ve temel konularda sonraki tartışmaları başlatan ve zenginleştiren çevirmenlerin ve şarihlerin yorumladıkları, hatta yeniden düşündükleri Antik düşüncenin zenginliğini Türk okuyucularına gösteriyor. Zeki Özcan aynı zamanda, bu eseri felsefeyle ilgilenen Türk okuyucusuna tanıtıyor ve böylece Antik Felsefenin kurucu metinlerini çeviren ilk kişiler olan Orta Çağ Müslüman çevirmenler gibi bir düşünmenin aktarılması ve yayılması rolünü üstleniyor. 

Müslümanların Grek mirasından yararlanmaları, Aristoteles’i ve Plotinos’u dikkat çekici bir felsefe veya orijinal bir düşünme ortaya koyan Orta Çağ’daki yorumcularıyla birleştiren ve ayıran odak noktalarını ve ayrılma noktalarını ortaya çıkarmaya izin verir. Kültürü ve tarihi Doğu ve Batı arasında; Antikite ve Orta Çağ arasında bir kavşak noktasında bulunan Türkiye’nin, bu dikkate alındığında, kitabın önemi ve değeri takdir edilmeye değer.

Michel Fattal, bu çalışmasıyla okurlarına Aristoteles’in düşünme biçiminin ve mantığının Orta Çağ’daki görünüşünü ele alan dikkatli bir inceleme sunuyor.

Etiketler: kitap tanıtımı
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR