Fatma Serap Karamollaoğlu ile Kur’an-ı Kerim’deki Bütün Dua Ayetleri

Fatma Serap Karamollaoğlu ile Kur’an-ı Kerim’deki Bütün Dua Ayetleri

Her kitabın bir hikâyesi vardır. Sizin bu kitapla ilgili bir hikâyeniz var mı hocam?

Tabii ki var. Bu benim ilk kitap çalışmam. Dolayısıyla her anını bugünkü gibi hatırlıyorum. Arapça öğrenip anlayarak Kur’an okumaya başladığım zaman merak ettiğim ilk şey Kur’an’daki dua ayetlerinin neler olduğuydu.

Bir Müslüman ve mümin olarak her ihtiyacımız için Allah’a dua ediyoruz elbette. Ben belki de matematiksel düşünce yapısına sahip biri olarak dua konusunda biraz zorlanıyordum. Galiba bu yüzden Allah’ın bizden nasıl dua etmemizi istediğini merak ettim. Bu amaçla Kur’an-ı Kerim’i baştan sona dua ayetlerini listeleyerek okudum. Gözümden kaçanlar vardır diye bir kere daha okudum ve bunları yazdım. Bu çalışmamdan bahsettiğim, arkadaş, akraba ve öğrenci çevrem de çok ilgilendi.

Önce fotokopi yaparak herkese dağıtmayı planlamıştım. Baktım ki sayı çok, fotokopi de pek kolay okunmuyor, acaba kitap olarak basılabilir mi, dedim. 

Bu arada 25 yıl öncesinden bahsediyoruz. O zamanlar şimdiki gibi internet yoktu veya yaygın değildi. Bilgisayarlarda Arapça yazımı da oldukça sıkıntılıydı. Bu vesileyle kitaplarını okuduğum bir yayınevine giderek yetkilisiyle görüştüm. Yaptığım çalışmadan bahsettim. Onlar da Allah razı olsun basılması için uygun gördüler. 

Bunun üzerine kitap çalışmalarının mizanpajını yapan bir arkadaşın iletişim bilgilerini verdiler. Kendisi ile görüştük ve her zaman desteğini gördüğüm oğlumla evine giderek bir odada iki gün sabahtan akşama kadar kitabın mizanpajını yaptık.

Şimdi düşününce komik görünüyor ama gerçekten böyle oldu.

Netice olarak bu kitabımız 1999 yılında ilk basıldığı günden beri 13’ten fazla baskı yaptı.

Aslında satışa sunulmuş birçok dua kitabı var. Niye bir kitap da siz hazırlamak istediniz?

Elbette birçok dua kitabı var. Bunların içinde çok meşhur olmuş ve çok satış yapan dua kitapları da olabilir. Ama biz Kur’an-ı Kerim’de geçen dua ayetlerinin veya dua manasındaki ayetlerin tamamını toplamak istedik. Bunun için bütün dikkatimizi topladık. Sırf bu ayetleri bir araya getirebilmek için Kur’an’ı birkaç kere okuduk. Daha sonraları fark ettiğimiz ayetleri de ilave ettik.

Yanında ayetle ilgili kısa bilgi notları paylaştık. Bazen benzeri manadaki bir hadis, bazen nüzul sebebi, bazen manasıyla ilgili açıklama yazdık. Böylece gerek özel zamanlarda gerek ihtiyaç duyduğumuz herhangi bir zamanda ayetlerle dua etmek istediğimizde elimizde bir oturuşta okuyabileceğimiz bir dua mecmuası ortaya çıktı.

Kur’an’daki dualarla ilgili bir tespitiniz oldu mu? Ya da söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Gerek öğrencilerden gerek takipçilerden sık sık dua talebi alıyorum. Ama bu dua kitabındaki ayetlerle gelen dua istekleri üzerinde düşündüğümüzde gelen dua taleplerinin daha çok dünyaya yönelik ve kişiye özel olduğunu görüyoruz. Oysa Kur’an-ı Kerim’deki duaların çoğu umumi olarak ahiretle alakalıdır. 

Allah Teâlâ bize gerek peygamberlerin gerek başka varlıkların diliyle ne için dua etmemiz gerektiğini öğretmiştir. 

Bunlar iman, salih amel ve cenneti kazanmaya yönelik dualardır. Bu kitapta topladığımız dua ayetlerine baktığımızda yaklaşık olarak 2/3’ünün tamamen ahirete yönelik olduğunu görüyoruz. Kalan kısmı dünyevi sıkıntılarla alakalı olsa da yanında hemen hemen daima uhrevi bir dua vardır. Sadece dünyevi sıkıntılarla alakalı bir dua hemen hemen hiç yoktur. 

Bu da bizim dünyaya ne kadar meylettiğimizin göstergesidir. Yani Allah Teâlâ Kur’an’ı, biz kullarının dünyayı tarla olarak kullanarak sadece kendisine ibadet etmesi ve ahireti kazanması için göndermiştir. O hâlde dualarımızın dünyevi menfaatlerden çok ahiretle alakalı olması gerekir.

Dünyadaki sıkıntılarımız bizim için birer imtihandır. Önemli olan bizim bu durumlardaki davranışımızdır. Kur’an bize imtihan için karşımıza çıkan durumlarda nasıl davranmamız gerektiğini anlatan hatta bu konuda örnekler veren bir kitaptır.

İşte bu kitaptaki duaların bize bu konuda da yol göstereceğini ve bizi eğiteceğini umuyoruz.

Kitapta sadece bu ayetler mi var? 

Kitabın başına el-Esmâu’l-Husnâ’yı koyduk. Allah Teala ‘‘En güzel isimler Allah’ındır, O’na o isimlerle dua edin,” buyurmuştur. Biz de Allah’a dua ederken bu isimleri bir kere daha hatırlamak istedik.

Duada asıl olan Allah Teâlâ’ya bu isimlerinden yardım isteyerek dua etmektir.

Kitaptaki dua ayetlerini peygamber duaları ve konularına göre olmak üzere sınıflandırdık. Kitabın sonuna da bir ayet fihristi koyduk. Böylece kitaptan istenildiği gibi faydalanılabilmesini sağladık. 

Bu kitapla ilgili olarak son sözlerinizi alabilir miyiz?

Dua, sözlü ve fiili olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Sözlü dualarımızı fiillerimizle desteklememiz gerekir ki kabule şayan olsun.

Resûlullah’ın hizmetkârı ve Ehl-i suffe’den olan Ebû Firâs Rebîa İbni Ka’b el-Eslemî radıyallahu anh şöyle demiştir:

“Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile gecelerdim. Abdest suyunu ve öteki ihtiyaçlarını ona getirirdim. Buna karşılık bir keresinde bana: “Dile (benden ne dilersen)” buyurdu. Ben: “Cennette seninle beraber olmayı isterim,” dedim. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “Başka bir şey istemez misin?” buyurdu. Ben, “Dileğim bundan ibarettir,” dedim. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “Öyleyse çok namaz kılıp secde ederek, kendin için bana yardımcı ol!” buyurdu.

Dua müminin silahıdır.

Dua ibadetin özüdür, iliğidir.

Allah Teâlâ Furqân Sûresi, 25/77. ayette “Resulüm de ki Rabbim size ne kıymet verir duanız olmasa?” buyurmuştur.

Bu ayet duanın ne kadar önemli olduğunu ifade eder. Bu kitap da bu kadar önemli ve yerine getirilmesi son derece kolay olan duayı Allah Teâlâ’nın bizden istediği şekilde yapabilmek için hazırlanmıştır. 

Hem Allah’a hamdü sena içeren hem de dua manalı ayetlerin tamamı artık elimizin altındadır. Allah’ın dualarımızı kesin olarak kabul edeceğini bilerek dua etmeliyiz. Dua ettiğimiz şeyler uhrevi bir menfaate de sebep olmalıdır.

Sizin en çok sevdiğiniz veya okumak istediğiniz dua ayetleri var mıdır?

İman eden kişiler için şöyle bir ayet vardır:

Kasas, 28/55: Onlar boş söz işittikleri zaman yüz çevirirler ve bizim işlerimiz bize sizin işleriniz size. Size selam olsun, biz cahilleri arkadaş edinmek istemeyiz derler.

Taha, 20/114: Rabbim ilmimi arttır.

Maide, 5/83: Rabbimiz iman ettik, bizi hakka şahit olanlarla beraber yaz.

Haşr, 59/10: Rabbimiz bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla, kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma. Rabbimiz şüphesiz ki sen çok şefkatli çok merhametlisin.

Ahkaf, 46/15: Rabbim bana ve ana babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı işler yapmamı nasip et. Benim için de zürriyetim için de iyiliği devam ettir. ben sana döndüm, elbette ki ben Müslümanlardanım.

Ali İmran, 3/191-194: Onlar ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken her vakit Allah’ı anar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünür ve şöyle derler: Rabbimiz sen bunları boşuna yaratmadın, seni tesbih ederiz, bizi cehennem azabından koru ey Rabbimiz! Rabbimiz sen kimi cehenneme koyarsan artık onu rüsva etmişsindir. Zalimlerin hiçbir yardımcıları yoktur. Ey Rabbimiz gerçek şu ki biz Rabbimize inanın diye imana çağıran bir davetçiyi, Peygamber’i, Kur’an’ı işittik, hemen iman ettik, artık bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, ruhumuzu iyilerle beraber al. Ey Rabbimiz bize peygamberlerin vasıtasıyla vaat ettiklerini ikram et ve kıyamet gününde bize rezil rüsva etme. Şüphesiz sen vaadinden caymazsın.

Etiketler: röportaj
Mart 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR