Bilginin Başlangıcı

Bilginin Başlangıcı

Hermeneutik akımın kurucularından Gadamer, Bilginin Başlangıcı ile okuyucusunu, antik dönemi ilerlemeci bir bakış açısından değil kendi tarihsel bağlamı üzerinden okumaya davet ediyor.

Gadamer, Bilginin Başlangıcı ile bize Yunanlılar için felsefenin yalnızca bir metafizik ve epistemoloji meselesi olmadığını, aynı zamanda kozmolojiyi, fiziği, matematiği, tıbbı ve teorik merak ile entelektüel ustalığın tüm kapsamını kapsadığını hatırlatıyor. Ayrıca bu kitabında Presokratikler üzerine daha önce yayınlanmış ancak hiçbir zaman çevrilmemiş makalelerinin neredeyse tamamını bir araya getiriyor. 

Gadamer’in ezberci Presokratik okumalara da meydan okuyor, ezberci eğitimin bize öğrettiği kavramların dolaysız biçimde özdeşleştirilmesinin yanlışlığını vurguluyor. Gadamer, filozofların bu kavramları nasıl ilk ilkelerin, ilk başlangıcın metaforları olarak ele aldığını açıklıyor.

Çalışmasına, Herakleitos parçalarının (1974 ve 1990) yorumbilimsel ve filolojik bir incelemesiyle başlıyor ve daha sonra Yunan Atomistleri ve Presokratik kozmologlar üzerine bir tartışmaya geçiyor. Son iki makalede Gadamer, modern bilimsel düşüncenin Yunan felsefi geleneğine borçlu olduğu derin borcu detaylandırıyor. Modern doğa biliminin ölçütünü, Platoncu ve Aristotelesçi doğa anlayışını pas geçerek salt Demokritosçu atom öğretisine bulanları eleştiren Gadamer, burada yüksek nitelikli bir felsefeden vazgeçildiğini öne sürüyor.

Etiketler: kitaptanıtım
Temmuz 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR