Asım Cüneyd Köksal & Nail Okuyucu ile İslam İlimleri Düşüncesi Kitaplığı Dizisi
Öncelikle okuyucularımızın sizi daha yakından tanıyabilmeleri ve yolculuğunuzdan haberdar olabilmeleri için kişisel serencamınızdan biraz bahseder misiniz?
Asım Cüneyd Köksal: Ankara’da dünyaya geldim. İlk-orta tahsilimi Kayseri ve İstanbul’da tamamladım. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden (1999) mezun oldum, aynı üniversitede doktoramı İslâm hukuku alanında tamamladım (2007). Yayıncılık ve İslâmî ilimlere dair eğitim faaliyetleriyle meşgul oldum. 2012 yılında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldum, 2019 yılından beri Marmara İlahiyat Fakültesi İslâm Hukuku Anabilim Dalı’nda görev yapmaktayım.
Nail Okuyucu: Konya’nın Karapınar ilçesinde doğdum ve lise tahsilinin sonuna kadar burada yaşadım. Karapınar İHL’nin ardından (2001) Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdim (2006). Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak İslâm Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. 2011 yılından beri Marmara İlahiyat’ta İslâm Hukuku Anadilim Dalında vazifeyi sürdürüyorum. Hususen İslâm Hukuku sahasında çalışmakla birlikte İslâmî ilimlerin muhtelif konu ve meseleleriyle ilgiliyim.
Albaraka Yayınları’ndan yayımlanan İslam İlimleri ve Düşüncesi Kitaplığı Dizisi okuruna neler vadediyor?
Albaraka Yayınları’nın ilgi gösterip kabul ettiği ve fiilen yayım sürecine başladığımız bu projemiz, esasen bir dizi kitabın neşrinden oluşacak ise de biz olgunlaşacağı ve nihayete ereceği noktayı dikkate alarak “kitaplık” kelimesini tercih ettik. Yani okuyuculara İslamî ilimlerle ve genel manada İslâm düşüncesiyle ilgili bir kitaplık oluşturmayı vaat ediyoruz. Bu kitaplıkta fıkıhtan hadise, tefsirden tasavvuf ve kelâma kadar İslâmî ilimlerin bütün şubelerini temsil eden birbirinden kıymetli ve önemli yazarlarca kaleme alınmış eserleri muhataplarıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Okuyucuların önüne sadece klasik dönemde yazılmış kadim eserler değil, günümüz âlim ve yazarlarınca telif edilmiş yeni kitaplar da gelecek.
Albaraka Yayınları aralığıyla oluşturulan bu dizinin oluşturulmasındaki amaç neydi?
Bu dizinin daha doğrusu kitaplığın amacı, İslâmî ilimler alanında seçkin ve saygın yazarlarca kaleme alınmış, alanlarında belli konum ve tutumları temsil eden güçlü metinleri belli bir sıra ve zamanlama dâhilinde bir araya getirmek. Tabii ki bu sahada pek çok yayınevinin önemli çalışmaları bulunuyor ancak biz yeni bir bakış ve düşünceyle hareket ederek ilmî kıymetini ve güncel değerini koruyan kitapları yayıma hazırlayarak İslâmî ilimler okuyucularına zengin bir kütüphane oluşturmayı amaçlıyoruz.
İslam İlimleri ve Düşüncesi Kitaplığı Dizisi oluşturulurken nasıl bir sistem takip ettiniz, aşamalarıyla ilgili bizleri bilgilendirebilir misiniz?
Bu kitaplığı oluştururken birkaç açıdan kuşatıcı olmaya dikkat ettik. Sadece belli bir dönemi, belli bir ekolü yahut bölgeyi yansıtan metinleri değil; İslâmiyâta dair gerek klasik dönemlerde gerekse günümüzde yazılmış eserlerden önemli olanlarını seçtik. Eserler muhtelif alt-başlıklar altında alanlarına göre sıralanmış vaziyette. Mesela fıkıh üzerinden örneklendirecek olursak; İslâm hukuk klasiklerinden çağdaş dönem İslâm hukuk düşüncesi metinlerine, Osmanlı hukuku kaynaklarından fıkıhla ilgili modern akademik araştırmalara kadar pek çok eser zaman içerisinde bu kitaplıktaki yerini alacak. Ayrıca tematik çalışmalar yapmayı da hedefliyoruz. Belli ayetler hakkında yazılmış tefsirlerden, tematik hadis şerhlerine, konu esaslı derlemelere kadar muhtelif türlerde çalışmalarımız olacak.
Okurlar bu seriyi nasıl bir disiplin çerçevesinde okumalı, ele almalı?
Kitaplar konu ve sıra bakımından çok dakik bir şekilde birbirini takip etmeyecek. Yani seriye dahil kitapların mutlaka yayım sırası ve tarihine göre takibi gibi bir durum söz konusu değil. Okuyucular ilgi alanları ve meraklarına göre neşredilen kitaplar içerisinden diledikleri kitapları okuyabilirler. Ancak sadece belli ilim ve konulara özgü kitaplar değil de seri boyunca yayımlanacak bütün eserler takip edildiğinde hem genel bir dinî bilgi ve kültür hem de önemli konulara dair pek çok güçlü âlim ve metinle tanışma imkânı bulunacaktır.
Eserlerle ilgili hazırlık, ön çalışma süreci sizin açınızdan nasıl gelişim gösterdi? Bu eserler nasıl bir çalışmanın meyvesi olarak okurlarına sunuluyor?
Biz öncelikle belli başlıklar ve temalara göre kendi kitap listemizi oluşturmakla işe başladık. Tabii bu liste kısa sürede katalog taramaları üzerinden ilerlenerek değil, kendi okuma ve araştırma süreçlerimizin de bir tezahürü olacak şekilde zaman içinde aldığımız notlar, düştüğümüz kayıtlar ve ileriye dönük belirlediğimiz hedeflere göre şekillendi. Her ikimizin bu şekilde zamanla zenginleştirmiş olduğu listeleri bir araya getirip tasnif ederek kitap listelerini oluşturduk.
İlk kitaplarımız Arapçadan tercüme edileceği için İlahiyat alanında yetkin, dil ve alana vukufiyeti üst düzeyde olan ehil hocalarımızla çalışmayı tercih ettik. Daha önce tercüme tecrübesi olan İslâmî ilimlere vukufiyetlerinin şahidi çalışmalara imza atmış bulunan hocalarımızla görüşüp tercümeleri sipariş ettik. Tercümeler geldikten sonra birlikte çalışarak metni titiz bir şekilde okuyup kontrol ediyor ve tashih önerilerimizi mütercimlere gönderiyoruz. Bu doğrultuda gözden geçirilen metin üzerinde nihai kontrolleri yaparak yayınevine, sorumlu editöre gönderiyoruz.
Röportaj: Deniz Demirdağ Temel
Etiketler: röportajlar
Ekim 24, 2024
Listeye dön