Anlatı Bilimi

Anlatı Bilimi

Albaraka Yayınları, edebiyat dizisine yepyeni bir kitapla devam ediyor. Mieke Bal, Anlatıbilim-Anlatı Kuramına Giriş ile edebî eserleri anlama şekillerimiz üzerine yıllarca süren çalışmalarını okura sunuyor.

Mieke Bal, Anlatıbilim-Anlatı Kuramına Giriş ile edebî ve diğer anlatısal metinlerin incelenmesinde kullanılmak üzere bir anlatı kuramını sistemli bir şekilde açıklamayı amaçlıyor.

Ödüllü kültür teorisyeni Mieke Bal’ın kaleme aldığı Anlatıbilim-Anlatı Kuramına Giriş, 1985 yılında İngilizcede ilk yayınlanışından bu yana uluslararası çapta anlatı metinleri kuramına klasik bir giriş hâline gelmiştir. Anlatı tekniklerine, yöntemlerine ve bunların aktarımına, alımlamasına ilişkin sistematik bir açıklama olan Anlatıbilim-Anlatı Kuramına Giriş, Bal’ın edebî eserleri anlama şekillerimiz üzerine yıllarca süren çalışmalarını damıttığı bir eser.

Eser, okurlarına, anlatı metinlerini betimlemede ve dolayısıyla yorumlamada kullanabilecekleri bir araç sunuyor. Bu araçlar, kullanıcılarının yorumlayıcı bir betimlemeyi hem kendileri hem de başkaları için erişilebilir bir şekilde formüle etmelerini sağlamaları bakımından faydalı. Burada kavramlar, okuyucuları bir anlatı eserini okurken ya da başka bir şekilde işlerken ne anladıklarını ya da anladıklarını sandıklarını ifade etmeye teşvik ederek anlamayı geliştirmeye yardımcı oluyor.

Mieke Bal, kitabı bu son baskısında; edebî anlatılara daha fazla odaklanacak şekilde güncellerken, bugüne kadarki en okunabilir ve öğrenci dostu baskı hâline getirmek için dilini keskinleştiriyor ve sıkılaştırıyor. Edebî nüanslar ve yöntemlerin derinlemesine analiziyle anlatı kavramlarını net bir şekilde sunuyor. Bal, anlatıların nasıl işlediğini, oluştuğunu ve sonunda okuyucu tarafından nasıl yorumlandığını daha iyi açıklamak için sistematik bir çerçeve kullanıyor; aynı zamanda dilin yüzeysel algısı, algılanan anlatı dünyası, bakış açısı ve karakterizasyona ilişkin kapsamlı bir çalışma sunuyor.

Etiketler: kitaptanıtımı
Ağustos 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR