Sülüs Nesih Teşvik Ödülü

Hat: İhâb İbrahim Ahmet Sabit

De ki: “Ey mülkün gerçek sahibi olan Allahım! Mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini yüceltirsin, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Hiç kuşku yok sen her şeye kādirsin.” (Kur'ân-ı Kerîm, Al-i İmrân 26)

Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetinle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et! (Kur'ân-ı Kerîm, Bakara 286)

Enes radıyallahu anh şöyle dedi: Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem çoğu zaman şöyle dua ederdi: “Allahım! Bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik ver. Bizi cehennem azâbından koru!” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Tefsîr 38, Daavât 55; Müslim, Zikr 23, 26, 27)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Dayanılamayacak dertten, insanı helâke götürecek tâlihsizlikten, başa gelecek fenalıktan ve düşmanı sevindirecek felâketten Allah’a sığınınız.” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Daavât 28, Kader 13; Müslim, Zikir 53)

Ebû Mûsâ el-Eş’arî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dua ederdi: Allahım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla! Allahım! Ciddi ve şaka yollu yaptıklarımı, yanlışlıkla ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle! Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim. Allahım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin. Senin gücün her şeye yeter” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Daavât 60; Müslim, Zikir 70)

Zeyd b. Erkam şöyle demiştir: Ben size sadece Resûlullah’ın (sas) bize öğrettiğini öğretiyorum. O şöyle derdi: ‘’Allahım! Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından sana sığınırım. Allahım! Nefsime takvasını (sorumluluk bilincini) nasip et ve onu arındır; onu en iyi arındıracak olan sensin. Onun dostu ve velisi sensin. Allahım! Huşu duymayan kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.’’ (Hadis-i Şerif: Müslim, Zikir 73)

Borcunu ödeyemediğini söyleyerek kendisinden yardım isteyen kölesine Hz. Ali, Peygamberimizin kendisine öğrettiği şu duâyı tavsiye etmiştir: “Allahım bana helal rızık nasib ederek haramlardan koru. Lütfunla beni senden başkasına muhtaç etme.” (Hadis-i Şerif: Tirmizî, Daavât 111)

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR