Sülüs Nesih Teşvik Ödülü

Hat: Mahfood Thannon Alubaydi

Tezhip: Hashatun Eyüboğlu

Türkçe Meali:

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Güzel söz sadakadır.” (Buhârî, Edeb 34, Cihâd 128, Müslim, Zekât 56)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sadaka vermekle mal eksilmez. Allah teâlâ affeden kulunun değerini artırır. Allah rızâsı için alçak gönüllü olanı Allah yüceltir.” (Müslim, Birr 69)

Adî İbni Hâtim radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim” demiştir: “Yarım hurma ile de olsa, cehennemden korunmaya bakın!” (Buhârî, Edeb 34, Zekât 10, Rikak 51, Tevhîd 36; Müslim, Zekât 66–70)

Ebû Ümâme Suday İbni Aclân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ey âdemoğlu! İhtiyâcından fazla malını sadaka olarak vermen senin için iyi; vermemen kötüdür. İhtiyacına yetecek kadarını elinde tutmandan dolayı ayıplanmazsın. İyiliğe, geçimini üstlendiklerinden başla. Veren el, alan elden üstündür (unutma).” (Müslim, Zekât 97)

İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ancak iki kişiye gıbta edilir: Allah’ın verdiği malı hak yolunda harcamayı başarana. Yine Allah’ın kendisine verdiği ilim ve hikmet ile yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğretene.” (Buhârî, İlim 15, Zekât 5; Müslim, Müsâfirîn 268)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye, geçimini üstlendiğin kimselerden başla! Sadakanın hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir. Kim insanlardan bir şey istemezse, Allah onu kimseye muhtaç etmez. Kim de tokgözlü olursa, Allah onu zengin kılar.” (Buhârî, Zekât 18)

Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhumâ’dan rivayet edildiğine göre bir kimse Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e: “Müslümanın hangi ameli daha hayırlıdır?” diye sordu. Hz. Peygamber: “Tanıdık tanımadık herkese yemek yedirmen ve selâm vermendir” buyurdu. (Buhârî, Îmân 6, 20; İsti’zân 9, 19; Müslim, Îmân 63)

Ebu Saîd el-Hudrî’den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah sallallâhu azbirpara)sadaka vermesi, ölümü ânında (ölmek üzere iken) yüz  aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kişinin hayatında iken bir dirhem dinar (altın lira) sadaka vermesinden hayırlıdır.” (Sünen-i Ebu Davud)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğne göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dedi: “Allah teâlâ şöyle buyurdu: Ey âdemoğlu! (Allah için) infak et ki, sana da (Allah tarafından) infak olunsun!” (Buhâri, Nefekât 1; Tevhid 35; Müslim, Zekât 36, 37)

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR