Sülüs Nesih Birincisi

Hat: Ahmed Fares Rızq

Tezhib: Büşra Akan

Hadis-i Şerif: Buhârî, Îmân 6, 20; İsti’zân 9, 19; Müslim, Îmân 63

Türkçe Meali: Abdullah İbni Amr İbni Âs'dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, bir kimse Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e: “Müslümanın hangi ameli daha hayırlıdır?” diye sordu. Hz. Peygamber: “Tanıdık tanımadık herkese yemek yedirmen ve selâm vermendir” buyurdu.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: “Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye, geçimini üstlendiğin kimselerden başla! Sadakanın hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir. Kim insanlardan bir şey istemezse, Allah onu kimseye muhtaç etmez. Kim de tokgözlü olursa, Allah onu zengin kılar. ” (Buhârî, Zekât 18)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sadaka vermekle mal eksilmez. Allah Teâlâ affeden kulunun değerini artırır. Allah rızâsı için alçak gönüllü olanı Allah yüceltir.” (Müslim, Birr 69)

Ebu Saîd el-Hudrî’den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kişinin hayatında iken bir dirhem (az bir para) sadaka vermesi, ölümü ânında (ölmek üzere iken) yüz dinar (altın lira) sadaka vermesinden hayırlıdır.” (Sünen-i Ebu Davud)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dedi: “Allah teâlâ şöyle buyurdu: Ey âdemoğlu! (Allah için) infak et ki, sana da (Allah tarafından) infak olunsun!” (Buhâri, Nefekât 1; Tevhid 35; Müslim, Zekât 36, 37)

İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ancak iki kişiye gıbta edilir: Allah’ın verdiği malı hak yolunda harcamayı başarana. YinevAllah’ın kendisine verdiği ilim ve hikmet ile yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğretene.” (Buhârî, İlim 15, Zekât 5; Müslim, Müsâfirîn 268)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Güzel söz sadakadır.” (Buhârî, Edeb 34, Cihâd 128, Müslim, Zekât 56) (Buhâri, Zekât 16; Müslim, Zekât 91)

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR