Sülüs - Nesı̇h, Teşvik Ödülü

Hat: Hüsâmeddin Fâlîh Sâlim

Türkçe Meali:

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Hepiniz çobansınız; hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Devlet reisi de bir çobandır ve sürüsünden sorumludur. Erkek, ailesinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur.
Kadın, kocasının evinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Hizmetkâr, efendisinin malının çobanıdır; o da sürüsünden sorumludur. Netice itibariyle hepiniz çobansınız ve güttüğünüz sürüden sorumlusunuz.” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Cum’a 11, Ahkâm 1; Müslim, İmâret 20.)

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Devlet başkanlarınızın en hayırlısı, sizi seven ve sizin tarafınızdan sevilen, size dua eden ve sizin duanızı alandır. Devlet başkanlarınızın en kötüsü de, size buğzeden ve sizin buğzunuza hedef olan, size lânet eden ve lânetinizi alandır.” (Hadis-i Şerif: Müslim, İmâre 65, 66)

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Zulümden sakınıp kaçının; çünkü zulüm, kıyamet gününde zâlime zifiri karanlık olacaktır. Cimrilikten de sakının; çünkü cimrilik, sizden önceki ümmetleri helâk etmiş, onları, biribirinin kanını haksız yere dökmeye, haramlarını helâl saymaya sevketmiştir.” (Hadis-i Şerif: Müslim, Birr 56)

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Mazlumun bedduasını almaktan son derece çekin; çünkü onun bedduası ile Allah arasında bir perde yoktur.” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Zekât 41, 63; Müslim, Îmân 29,31.)

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Müslüman, dilinden ve elinden müslümanların zarar görmediği kimsedir.” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Îmân 4-5, Rikâk 26; Müslim, Îmân 64-65.)

Ebû Ümâme İyâs İbni Sa’lebe el-Hârisî radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Yemin ederek bir müslümanın hakkını alan kimseye, Allah cehennemi vâcip kılar, cenneti de haram eder.”

Bir adam dedi ki:
– Ya Rasulallah! Şayet o küçük ve değersiz bir şey ise?

Bunun üzerine Peygamberimiz: “Misvak ağacından bir dal bile olsa böyledir” buyurdu. (Hadis-i Şerif: Müslim, Îmân 218.)

Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık etmez, onu düşmana teslim etmez.” (Hadis-i Şerif: Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58.)

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR